Titel Image

DO-IN en TAO-YOGA

In 2019 heb ik de drie jarige opleiding tot docent DO-IN afgerond. DO-IN is een oude, Japanse bewegingsvorm, die enigszins lijkt op yoga. DO-IN is nauw verwant aan Shiatsu; de oefeningen zijn gericht op het strekken van de energie-meridianen in het lichaam. Daarvoor is niet vereist dat je heel lenig bent, lenigheid is ook niet een streven van DO-IN. Het doel is om door strekkingen de meridianen te openen en daardoor de energie van die meridiaan beter te laten stromen, het zelfde doel als van Shiatsu. Uiteindelijk draait alles bij DO-IN om ontspanning. Daardoor zal DO-IN wel de soeplesse bevorderen en zal na verloop van tijd vanzelf ook de lenigheid toenemen.

happyness is in the belly

Sinds 2020 verdiep ik mij in TAO-YOGA, een vorm van oefenen die nadrukkelijk gericht is op het bevorderen van afstemming tussen YIN-energie en YANG-energie, de twee polen van energie. YANG-energie is de energie voor het verrichten van arbeid, activiteit. YIN-energie heeft als overkoepelende taak om na gedane arbeid te ontspannen en herstellen. Als deze twee polen goed op elkaar zijn afgestemd dan zal het totale functioneren, zowel het uitvoeren van activiteit als het uitrusten daarvan, beter verlopen. TAO-YOGA oefeningen zijn iets dynamischer dan DO-IN oefeningen en vereisen daardoor iets meer basis fitheid.

lightness is strength

De lessen DO-IN yoga zijn op de maandagavond om 19.30 uur in Garnwerd, in de school de Kromme Akkers. Op de donderdagavond om 19.30 uur in Winsum, in mijn praktijkruimte in het Jacobijnenhuis.

Meer informatie en opgave: 06-16553206 of info@shiatsuwinsum.nl