Wat is Shiatsu

Shiatsu is een 1500 jaar oude Japanse massage methode, ontstaan uit de traditionele Chinese geneeskunst. De techniek van Shiatsu is niet manipulerend, zoals een gewone massage, maar middels gedoseerde druk stimulerend voor het lichaam om zichzelf te ontspannen. De behandeling is gericht op het verloop van de energetische meridianen in het lichaam.

 

Het lichaam als één geheel

Voor Shiatsu is het totale lichaam één geheel waarbinnen alle onderdelen elkaar beïnvloeden via de verdeling van energie langs de lichaamsmeridianen. Ook beschouwt Shiatsu lichaam en geest als één. Bijvoorbeeld als men zich mentaal wat negatief voelt, dan voelt het lichaam vaak ook minder prettig, en andersom als men last heeft van lichamelijke klachten, dan zal ook het humeur daar vaak onder te lijden hebben. Middels het stimuleren van de lichaamsmeridianen wordt ook een invloed uitgeoefend op het mentale welzijn. Veel ontvangers van Shiatsu behandeling melden mij dat zij zich rustiger, of prettiger, of mentaal sterker voelen daardoor.

Fysiek en mentaal evenwicht

Shiatsu wil het natuurlijk evenwicht van arbeid en rust binnen het lichaam herstellen, dat de basis is van het eigen zelfherstellend vermogen, en zo herstel en gezondheid bevorderen. Het herstellend vermogen is zowel fysiek als mentaal gericht, zodat herstel van het lichamelijk evenwicht tussen actie en rust, yang en yin, ook herstel van het mentale evenwicht, geestelijke ontspanning, bevordert. Hieruit spreekt het holistische karakter van de Shiatsutherapie, die er naar streeft het evenwicht binnen het geheel van lichaam en geest te herstellen.