Oefentherapie

De behandelingen worden vaak ondersteund door een persoonlijk afgestemd geheel van oefeningen die helpen het lichaam als geheel, en die delen waar de klachten zich voordoen in het bijzonder, zelf te leren ontspannen.

De oefeningen worden kundig geïnstrueerd en voorzien van duidelijke voorbeelden op papier om mee te nemen zodat de oefeningen thuis op de juiste wijze kunnen worden gedaan. De oefeningen zijn een samenstelling van mijn persoonlijke ervaring met yoga, aangevuld met de kennis en varianten van de door Shizuto Masunaga uitgewerkte oefeningen, de Mako-ho, alsmede de door de jaren opgebouwde ervaring met oefentherapie algemeen.

Ontspanning en ademtechniek

Een belangrijk aspect aan de oefeningen is altijd ontspanning, gekoppeld aan de juiste ademtechniek. Er zijn oefeningen voor ieder deel van het lichaam, sommige dynamisch, andere zijn houdingen. Ook zijn er oefeningen om specifiek de ademhaling te verbeteren. Veel mensen, vaak zonder dat zij dit zelf beseffen, ademen niet geheel ontspannen laag naar de buik toe, maar in meer of mindere mate hoog in de borst, vaak een combinatie van de twee. Met de juiste oefeningen kan iedereen leren ontspannen, laag te ademen en zichzelf te corrigeren op momenten dat de adem ontspanning verliest en omhoog gaat, bijvoorbeeld in situaties van spanning.